2013-12-03 16:54:39• hírek • MTI

Kártérítést követelnek a korrupt paptól

Megkezdődött a korrupcióval vádolt Nunzio Scarano olasz pap római pere, akit a vád szerint az IOR vatikáni bankon keresztül húszmillió eurót juttatott ki Svájcba, majd onnan megpróbálta visszacsempészni Olaszországba.

A római bíróságon kedden tartott első tárgyaláson az olasz állam és az olasz nemzetbiztonsági ügynökség (AISI) is kártérítési igényt nyújtott be Nunzio Scaranóval szemben.

A per december 13-án folytatódik az első tanúk meghallgatásával.

A salernói papot, az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) volt könyvelőjét június 28-án tartóztatta le az olasz rendőrség. A vád szerint Scarano, aki az Apsa alkalmazottjaként saját számlával rendelkezett az IOR vatikáni banknál, jelentős összegeket utalt át svájci bankszámlákra, amelyeket az adóhatóságokat megkerülő olasz vállalkozó ismerősei bíztak rá.

Húszmillió eurót a nyáron akart visszacsempészni Olaszországba. A pénzt Svájcban Giovanni Carenzio bróker tette volna fel egy táskában egy magán repülőgépre, amelyet Giovanni Zito volt olasz titkosszolgálati ügynök vezetett volna Rómáig. Itt Scarano vette volna át a pénzt és adta volna át Cesare és Paolo D'Amico olasz hajógyárosoknak.

A tranzakció meghiúsult. Carenziót és Zitót Scaranóval együtt letartóztatták. A D'Amico fivérpárost adócsalással vádolják.

Az olasz állam és az AISI szerint Scarano és Zito rossz hírüket keltették, kárt okozva az olasz intézmények tekintélyének.

A pappá szentelése előtt banktisztviselőként dolgozó Scarano az olasz sajtóban és Salerno városában is "500-as püspökként" volt ismert, mivel a hétköznapi pénzforgalomban ritkán előforduló 500 eurós bankjegyeket ismerősein keresztül próbálta kisebb címletekre váltani. Scaranót már május végén felfüggesztették az Apsa-ban betöltött állásából.

A börtönben levő Scarano szeptemberben Ferenc pápának levelet írt, azt hangoztatva, hogy semmi köze a pénzmosáshoz. Szerinte a bíborosok tudtak a vatikáni bankban történő visszaélésekről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: